2013. június 22., szombat

A hála 7 arca, amely boldogabbá tesz.

                                                          

-A hála gyakorlása segít, hogy előtérbe helyezd a pozitív élményeidet a negatív élményekkel szemben. Mindnyájunknak kijut mindkettőből. A hála abban segít, hogy a pozitív élményeknek tulajdoníts nagyobb jelentőséget. Mindnyájan szeretünk a negatív dolgokra koncentrálni, mert az iskolában azt tanultuk, hogy a kudarcok rosszak és a negatív dolgokat ki kell javítanunk. Ezzel azonban folyamatosan életben tartjuk a negatív élmények révén bennünk levő frusztrációt és az elégedetlenséget. A hála révén a lehető legnagyobb elégedettséget és élvezetet tudjuk valóban megélni a mindennapjainkban.

-A hála és a hála kifejezése segít, hogy az életünket és az élményeinket ne mások életének és élményeinek tükrében éljük meg. Az, hogy állandóan másokkal hasonlítjuk össze magunkat és az életünket, sokszor vezet irigységhez, elégedetlenséghez és frusztrációhoz. Különösen, hogy mások életéből mindig csak egy tükörfényesre polírozott csillogó felszínt látunk, mert mindenki csak a jó dolgaival, élményeivel szeret kérkedni, míg a problémái, frusztrációi általában rejtettek maradnak. Ezzel szemben, ha azzal foglalkozol, hogy mi az, ami számodra értékes az életedből, mi az, amiért hálás vagy, amit becsülsz és értékelsz, akkor kevésbé lesz jelentős, hogy mások életével mi van.

-A hála összeegyeztethetetlen a negatív érzésekkel. Csitítja és elűzi az olyan negatív érzéseket, mint a harag, az irigység, félelem, bűntudat, megbánás, vagy a keserűség. A hála gyakorlása tehát azzal is segíti a boldogságodat, hogy a kifejezetten boldogtalanságot okozó érzések megéléséről következetesen lenevel. Hiszed vagy sem, az, hogy bizonyos érzéseket milyen hosszú ideig és milyen jelentőséggel élünk meg, pusztán szokás kérdése. Nem az a kérdés, hogy előfordul-e, mert persze, hogy előfordulhat. A kérdés az, hogy a mérgesek vagyunk, akkor órákig dühöngünk, és napokig neheztelünk a másikra vagy percek alatt elszáll. A hála segít ezeket úgy háttérbe szorítani, hogy nem elnyomja őket, hanem valami pozitívat tesz a helyébe, így segítve a boldogság növelését.

-A hála a pozitív dolgokkal szembeni hedonisztikus adaptációt is csökkenti, hiszen megakadályoz abban, hogy magától értetődőnek vegyünk dolgokat. Ha hálásak vagyunk, és ezt kifejezésre juttatjuk, az egyben azt is jelenti, hogy tudatosítjuk magunkban, valami értékes dolgot kaptunk. Ezzel szemben, ha ezt nem tudatosítjuk, az adaptáció révén hamar magától értetődővé válik a dolog, és az csökkenti a boldogságszintet. Tehát akár megfelelő társra leltünk, akár felépültünk egy betegségből, érdemes a hálánkat ezért kifejeznünk.

-A hála javítja a kapcsolataidat. Nem csak a párkapcsolatot, hanem a baráti, családi és ismerősi kapcsolataidat is. Ha hálás vagy ezekért a kapcsolatokért, közelebb érezheted magad az emberekhez, amivel nem csak jobb párrá, baráttá, ismerőssé válsz, de ezzel ők is jobban fognak téged értékelni, tehát ők is jobb párrá, baráttá, ismerőssé válnak számodra, összességében tehát javítasz a társas kapcsolataid minőségén. Ezzel pedig kifejezetten emeled a boldogságszintedet, hiszen tudjuk, hogy a megfelelő minőségű társas kapcsolati háló a boldogság egyik alappillére.

-A hála kifejezése javítja az önértékelést és az önbizalmat. Ha felismered, hogy mi minden jó történik veled, mennyi ember mennyi mindent tesz meg érted, hogy mennyi mindent elértél az életben, amire büszke lehetsz, akkor magabiztosabbá válsz. Értékeld a sikereidet, és azt ahogyan mások téged értékelnek. Légy hálás ezekért, fejezd is ki ezt a hálát, és a tartós boldogságemelkedés nem marad el.

-Végül, de nem utolsó sorban a hála segít, hogy megbirkózzunk a stresszel, az elénk gördülő akadályokkal és traumákkal. Ha következetesen gyakorlod a hála kifejezését, idővel azt veszed majd észre magadon, hogy az segít meglátni a rosszban is azt, ami jó, ezzel pedig könnyebben tudod túltenni magad a nehéz helyzeteken. Fredrickson, Larkin, Tugade, Waugh, Watkins, stb. kutatásai bizonyítják nem csak ezt, de azt is, hogy még a rossz emlékek is ritkábban törnek elő azok fejében, akik következetesen gyakorolják a hála kifejezését.(forrás:BoldogságTervezés)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése