2012. február 27., hétfő

Osho:Irányítás

                                                                               
Az élet túl van az irányításodon. Élvezheted, de nem tudod irányítani. Megélheted, de nem tudod irányítani. Eltáncolhatod, de nem tudod irányítani.
Normálisan azt mondjuk, hogy mi lélegzünk, de ez nem igaz – az élet lélegzik minket. Mi azonban mindig magunkat gondoljuk a cselekvőnek, és ebből származik a baj. Amint irányítani kezded magadat, túlságosan irányítani, nem engeded, hogy az élet megtörténjen veled. Túl sok feltétel van benned, és az élet egyiket sem tudja teljesíteni.
Az élet csak akkor történik meg veled, ha feltétel nélkül elfogadod; ha készen állsz arra, hogy szívesen fogadd, bármilyen formát ölt. De az az ember, akiben túl erős az irányítás, mindig azt várja, hogy az élet bizonyos formában érkezzen, hogy megfeleljen bizonyos feltételeknek – amivel nem bajlódik az élet; egyszerűen elmegy az ilyen emberek mellett.
Minél hamarabb kitörsz az irányítás korlátai közül, annál jobb, mert minden irányítás az elméből ered. Te pedig nagyobb vagy az elménél. Az elme csak egy kis rész, amely kis rész uralkodni próbál, parancsolni próbál. Az élet állandó mozgásban van, és téged messze maga mögött hagy, amitől csalódott leszel. Az elme logikája azt mondja: “Nézd, nem irányítottad magadat eléggé, ezért szalasztottad el, tehát irányíts még szigorúbban.”
Az igazság ennek épp az ellenkezője: az emberek a túl erős irányítás miatt szalasztják el a dolgokat. Légy olyan, mint egy vad folyó, és olyan sok minden, amit álmodni sem tudsz, amit elképzelni sem tudsz, amit remélni sem mertél, elérhető számodra már mind, itt van egy karnyújtásnyira. De nyisd ki a kezed; ne ökölbe szorított életet élj, mert az az irányított élet. Éld a nyitott tenyér életét. Az egész égbolt a rendelkezésedre áll; ne elégedj meg kevesebbel.  :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése