2013. április 3., szerda

Karma- az ok és okozat Törvénye .

                                                                                 
A „Karma” egy hindu kifejezés és szanszkritul azok és okozat törvényét jelenti. Van egy másik törvény, aminek a neve Dharma; ezt jutalomnak, bónusznak, díjazásnak fordítják. Jelen létezésünk jellemzői az életünk könyvében vannak feljegyezve, amelyet mi magunk írtunk, az előző létezéseink cselekedeteivel. Amikor majd egyszer ezt kérdezzük: „Milyen lesz a következő létezésem?”, akkor jobb lenne, ha ezt kérdeznénk magunktól: „Hogyan élek a jelen létezésemben?”. Mert mindannak, amit most teszünk, kihatásai lesznek a következő létezésünkre. Minden, ami most velünk történik, kellemes vagy kellemetlen, a mi konkrét, kellemes vagy kellemetlen cselekedeteink eredménye a múltból.
Egy alapigazság így szól: „Akinek nincs Dharmája, szenvedéssel fogja megfizetni az adósságait”. Gyakran, oly sok kegyetlenség láttán, a Törvény nem alkalmazhat Könyörületet, és akkor nincs más választása, mint Igazságot szolgáltatni. Súlyos balesetek, betegségek, erkölcsi és fizikai szenvedések mutatják, hogy régi adósságokat halmoztunk fel, amelyeket meg kell fizetnünk. Hogy elkerüljük mindezen szenvedéstípusokat, amelyek „befizetendő csekkekként” jönnek, és ahhoz, hogy többé ne gyűjtsünk új adósságokat, a Gnózis tanít nekünk néhány egyszerű, azonban hatékony módszert az úgynevezett „számlák” alkudásához.
Van néhány gyakorlati alapigazság a Karma alkudásával kapcsolatban, úgymint: „A Mérleg által szállhatunk szembe a Törvény Oroszlánjával”. Az Isteni Törvényt egy oroszlán szimbolizálja, amelyet a Törvény Oroszlánjának neveznek. A Törvény Oroszlánja az a Törvény, amellyel mindig találkozunk. Azonban, ha egy személy a Törvény előtt helyes, kiegyensúlyozott viselkedést mutat, akkor a mérleget a maga javára billentheti, és ekkor a Törvény Oroszlánja visszavonul és nem haraphatja meg. Így hát, a legjobb megoldás, hogy ne üldözzön vagy zaklasson minket a Törvény Oroszlánja (szimbolikusan szólva), az, hogy tartsunk meg az életünkben egy helyes gondolkodásmódot, érzést és cselekvést. Egy másik módszer a mérlegnek a javunkra történő kiegyensúlyozására: „Tégy jó tetteket, hogy megfizesd adósságaidat”. Jó cselekedeteink, az emberiség érdekében, változtatásra bírják a Törvényt, és el fogunk érni egy pontot, amikor többé már nem terhel minket, mert, tudatosan vagy öntudatlanul, de sok jó tettet vittünk véghez, és a Törvény nem igazságtalan. Ezután a karma már nem vonatkozik ránk.
Azt mondják: „Karmát fizetünk mindazon bűnökért, amiket elkövettünk, és mindazon jóért, amit nem tettünk meg, amikor megtehettük volna”. A Gnózis azt mondja, hogy átlagon felüli az érdem, amikor magunkra vállaljuk mások szenvedését és segíteni akarunk nekik. Ekkor sok dolgot úgy mosunk le, hogy észre sem vesszük, sok súlyos dolog, amelynek be kellene következnie, nem fog bekövetkezni. Még több érdemmel jár, hogyha önzetlenül tesszük mindezt, a jutalom gondolata nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése